+6019-362 7935 admin@sarawakkita.com.my

Pihak berkuasa Sarawak sedang menyiasat seorang pesakit Covid-19 di Miri kerana gagal menyatakan sejarah perjalanannya ke luar negara ketika kembali ke negeri ini.

Menurut Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah, wanita itu yang baru pulang dari Tunisia, sedang dalam perjalanan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, di mana ujian antigennya yang cepat kembali negatif.

Dia mengatakan bahawa dia juga dipilih secara rawak untuk ujian reaksi berantai polimerase (PCR), tetapi terbang kembali ke Miri pada hari yang sama dan bukannya menunggu hasilnya pada hari berikutnya.

“Ketika dia tiba di Miri (pada 21 Juni), dia mengisi borang pengisytiharan e-kesihatan tetapi tidak menyatakan dia akan kembali dari luar negara. Oleh itu, dia diperlakukan sebagai orang Sarawak yang kembali dari Kuala Lumpur dan tidak dikenakan karantina.

Dia pulang tetapi keesokan harinya Jabatan Kesihatan Miri diberitahu bahawa ujian PCRnya positif dan dia kemudian dibawa ke hospital di Miri,”

Kes itu kini sedang disiasat kerana kesalahan untuk memberi maklumat yang salah kepada pihak berkuasa semasa mengisi borang pengisytiharan e-kesihatan.

Sumber: The Star

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!