+6019-362 7935 [email protected]

Setiap orang yang pulang ke Sarawak dari luar negara sekarang akan diminta menjalani kuarantin 14 hari, di mana mereka harus menjalani dua ujian swab. Kos penginapan di pusat kuarantin untuk rakyat Sarawak akan dibayar sepenuhnya oleh kerajaan negeri, tetapi orang bukan Sarawak harus menanggung kosnya sendiri.

Dari 24 Julai hingga 1 September, seramai 21,217 individu melintasi sempadan ke Malaysia. Dari jumlah tersebut, 8,801 individu dikehendaki menjalani karantina mandatori selama 14 hari di 70 hotel dan empat institusi latihan awam di seluruh negara.

Kesemua mereka masih dalam kuarantin. Sebanyak 66 orang lagi dihantar ke hospital untuk rawatan, sementara 12,350 yang lain dibenarkan pulang. I

ndividu-individu ini telah pulang dari Filipina, Thailand, Indonesia, Kemboja, Singapura, Vietnam, Brunei, Qatar, Pakistan, Arab Saudi, Hong Kong, India, UAE, Jepun, Turki, Korea Selatan, Iran, Nepal, Bangladesh , Myanmar, Timor Leste, Taiwan, China, United Kingdom, Belanda, Papua New Guinea, Mesir, Sepanyol, Perancis, Australia, New Zealand dan Amerika Syarikat.

 

Sarawak Kita