+6019-362 7935 [email protected]

Sarawak bersedia menghadapi ledakan kelahiran bayi (baby boom) yang dijangka awal tahun depan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (MCO), kata Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Kanak-kanak, Fatimah Abdullah.

“Ini adalah kerajaan yang peduli. Sama ada akan menjadi ledakan kelahiran bayi atau tidak, Sarawak cukup besar untuk menampung bayi yang baru lahir dan kami mengalu-alukan mereka, “katanya di sini hari ini.

Ketua Unit Kesihatan dan Lembaga Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Dr Hamizah Mohd Hassan baru-baru ini berkata MCO dapat meningkatkan kadar kelahiran negara pada awal tahun depan memandangkan majoriti pasangan suami isteri terkurung di rumah masing-masing.

Hamizah, yang ditemubual dalam program TV RTM baru-baru ini berkata ekstrapolasi beliau adalah berdasarkan bilangan kes kelahiran yang dilaporkan di Maine dan New Hampshire di Amerika Syarikat pada tahun 1998, selepas kedua-dua negeri berada dalam keadaan terkurung selama tempoh yang panjang disebabkan badai salji buruk.

Sumber: FMT

 

Sarawak Kita