+6019-362 7935 [email protected]

Berkuatkuasa pada 9 Jun, semua rakyat Malaysia yang pergi ke Sarawak harus menjalani ujian Covid-19 sebelum memasuki negeri ini. Menurut Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah mengatakan mereka mesti mengambil ujian tindak balas rantai polimerase (PCR) di lokasi atau negeri masing-masing tiga hari sebelum masuk ke Sarawak.

Dia mengatakan ini berlaku untuk semua rakyat Malaysia yang melakukan perjalanan melalui udara, darat dan laut ke Sarawak, termasuk penjawat awam yang kini berada di semenanjung, Sabah atau Labuan.

Bagi rakyat Malaysia yang mempunyai sejarah perjalanan dari luar negara dan telah menjalani kuarantin di semenanjung diminta untuk menunjukkan perintah pembebasan mereka dari Kementerian Kesihatan dan keputusan ujian negatif untuk Covid-19 sebelum dibenarkan memasuki Sarawak.

Bagi warganegara Malaysia yang telah melakukan perjalanan ke luar negara dan tidak dikuarantin atau transit melalui Lapangan Terbang Antarabangsa KL ke Sarawak, mereka mesti menjalani kuarantin wajib selama 14 hari di hotel semasa tiba di negeri ini.

Sumber: The Star

 

Sarawak Kita